Märkesförsäkring bara för CUPRA 

Logo CUPRA

Resa med bil på vintern

Många föredrar att ta bilen till fjällen och Alperna, framför att åka buss eller flyga. Men mycket trafik, snö och slingriga vägar kan ställa till det. Här hittar du våra bästa tips för en problemfri skidresa med bilen, så att du kan få en bra start på semestern.

Par står vid en mörk bil omgiven av berg och snö.

Är din bil rätt försäkrad inför bilresan?

Det är viktigt att du ser till att din CUPRA är rätt försäkrad innan avresan. Med en helförsäkring får du ersättning för skador på bilen om du till exempel kör i diket. Dessutom ingår bärgning. Logga in på Mina sidor för att se vilken omfattning du har på din bilförsäkring.

Det är också värdefullt att ha tillgång till hyrbil om olyckan skulle vara framme. Tilläggsförsäkringen Stor Bilextra ersätter både hyrbil på resan och reducerar självrisk vid kollision med vilt.

Tips för en säkrare resa med bil på vintern

 • Förbered bilen inför vintersemestern och packa med bogserlina, startkablar, ficklampa, snöskyffel, varningstriangel, filt, varma kläder och reflexväst. I de flesta europeiska länderna är det krav på att reflexvästar finns tillgängliga i bilen.
 • Packa bilen och takboxen rätt. Kolla takets maxlast och packa så tätt som möjligt.
 • Se till att du har bra vinterdäck med tillräckligt mönsterdjup.
 • Anpassa hastigheten till väglag och trafik. Var noga med att hålla avstånd.
 • Planera resan och försök komma iväg så tidigt som möjligt.
 • Var utvilad, ta god tid på dig och rasta ofta.

Särskilda regler när du bilar till Alperna och i Europa

Om du ska på skidsemester utanför Sverige finns det specifika regler som du behöver ha koll på.

 • Reglerna för dubbdäck skiljer sig åt mellan olika länder. Ta reda på vad som gäller på just ditt resmål, och längs vägen dit. Det är till exempel tillåtet med dubbdäck i Österrike, men inte på tyska vägar.
  Är slutdestinationen norska fjällen eller alperna är det bra om du har med snökedjor eller autosocks. Läs mer om regler för dubbdäck på msverige.se.
 • Beställ Grönt Kort i tid som bevisar att bilen är försäkrad i Sverige. Grönt Kort är kostnadsfritt.
 • Undersök om du behöver en miljödekal till bilen. I vissa länder, så som Frankrike och Tyskland, är det ett krav att visa hur mycket miljögifter motorn släpper ut.

Sist men inte minst, tänk på att ge bilen en ordentlig kontroll. Många mil, minusgrader och snö ställer krav på att bilen är i gott skick. Tänk därför på att serva din CUPRA innan skidresan.

Resa utomlands med privatleasad bil

Om du planerar att bila utomlands med din privatleasade bil under en längre period, kontakta leasinggivaren för att kontrollera om det finns särskilda regler

Viktiga försäkringar på skidsemestern

Din CUPRA Försäkring har flera fördelar och en av dem är att du får rabatt på Ifs försäkringar. Detta tack vare att CUPRA Försäkring är en del av If Skadeförsäkring.

Reseskyddet i Ifs hemförsäkring kan ersätta kostnaderna för akut sjukvård i ett annat land. Om du råkar ut för en olyckshändelse i Sverige, eller om du får bestående men av olyckshändelsen, behöver du en olycksfallsförsäkring för att kunna få ekonomisk kompensation. Barn och ungdomar behöver en barnförsäkring och vuxna behöver sjuk- och olycksfallsförsäkring.

Kustväg

Stor Bilextra

Stor Bilextra innehåller flera tilläggsförsäkringar som utökat skydd om skadan inträffat utomlands.

Karta

Beställ Grönt kort

Grönt kort är ett bevis på att bilen är försäkrad i Sverige. Här kan du se i vilka länder du behöver ha Grönt kort.